37. rocznica Zbrodni Lubińskiej

Jak co roku, spotkamy się w Lubinie na Mszy świętej, aby pomodlić się w intencji osób zamordowanych na ulicach Lubina.

Każdy, kto przeżył w Lubinie dzień 31 sierpnia 1982 roku, nie zapomni go do końca życia. Oto kolejny raz na ulicach polskiego miasta rozległy się serie z broni maszynowej. Posypały się pojedyncze strzały, petardy i granaty z gazem łzawiącym. Polała się robotnicza krew, polały się łzy. Oto kolejny raz Rząd mieniący się ludowym skierował broń przeciwko swoim rodakom.

Od kul zginęli: Andrzej Trajkowski, Michał Adamowicz oraz Mieczysław Poźniak. Tym razem mieliśmy w Lubinie możliwość ujrzenia na własne oczy prawdziwego oblicza Rządu – oblicza morderczego tyrana. Totalitarnej władzy nie spodobała się pokojowa manifestacja dla uczczenia rocznicy podeptanych porozumień społecznych z Gdańska, Szczecina i Jastrzębia nie spodobał się krzyż układany z kwiatów przez mieszkańców spokojnego miasta, nie spodobały się nawet święte dla każdego Polaka pieśni patriotyczne i religijne. Posypały się do zgnębionych, ale pokojowo nastrojonych ludzi strzały. Popełniono mord na bezbronnej ludności. Tego zapomnieć nie wolno! Można po chrześcijańsku wybaczyć, ale zapomnieć – NIE!

Tegoroczne obchody Zbrodni Lubińskiej odbędą się w sobotę, 31 sierpnia.

O 13.00 w kościele pw. Matki Bożej Częstochowskiej odprawiona zostanie Msza święta, następnie zaplanowano uroczystość przy pomniku.

Ok. 14.00 przejście pod Pomnik Pamięci Ofiar Lubina ’82, gdzie do zebranych przemówi Bogdan Orłowski przewodniczący Zarządu Regionu Zagłębie Miedziowe NSZZ „Solidarność” oraz zostaną złożone wieńce i wiązanki kwiatów.

Wieczorem 31 sierpnia o godz.19.00 w hali RCS odbędzie się koncert wolności. Na scenie wystąpią m.in. Jessica Merstein, Postanowiłem Zmądrzeć, Agnieszka Damrych, Jimmy Salvin Siwak. Gwiazdą będzie grupa Perfect. Wstęp wolny.

Organizatorami rocznicy Zbrodni Lubińskiej jak co roku jest Zarząd Regionu „Zagłębie Miedziowe” NSZZ Solidarność przy współpracy Urzędu Miejskiego i Starostwa Powiatowego w Lubinie.